Військові медики, підпорядковані Командуванню медичних сил Збройних сил України взяли участь в медичному ралі

Posted: 27.02.2020 by rmclviv in Новини та події, у військових медиків
Позначки:,

Мобільний екіпаж клініки невідкладної медичної допомоги Військово-медичного клінічного центру Західного регіону гідно представив Медичні сили Збройних Сил України у межах V-го ювілейного Міжнародного зимового чемпіонаті бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги «Кременецькі медичні ралі-2020».
Про перебіг змагань нашому кореспондентові розповів керівник команди ординатор відділення невідкладної медичної допомоги ВМКЦ ЗР капітан медичної служби Роман Дмитришин.
– Змагання відбувалися упродовж трьох днів на локаціях міста Кременець, що на Тернопільщині. Загалом, організаторами було підготовлено дев’ять різнопланових етапів. Проходження деяких з них було досить таки складним та виснажливим, адже умови були максимально наближеними до реальних, – зазначив Роман.
За його словами цього року змагалися представники профільних медичних установ з різних областей України, а також команда з Білорусі та дві команди з Польської Республіки. Всього ж з’їхалися удосконалювати навички надання екстреної медичної та домедичної допомоги населенню 27 колективів.
– Пройшовши усі необхідні реєстраційні процедури, визначені організаторами чемпіонату для потенційних учасників, ми в складі лікарсько-сестринського екіпажу відправилися до Кременця, де нас радо прийняли та розмістили в одному із спортивних комплексів. Першого ж дня відбулося урочисте відкриття, а дещо згодом – жеребкування черговості виступів команд, під час якого ми отримали 4 позицію (на третій позиції виступала команда з Білорусі, а на п’ятій – зараз вже і не пригадаю). Власне, саме з білорусами нам доводилося перетинатися в подальшому під час окремих етапів, – розповів лікар. Також додав, що львів’яни встигли оглянути низку цікавих місць та історичних архітектурних пам’яток багатого на історію древнього міста і, зокрема, неприступну твердиню, яку неодноразово намагалися захопити різного штибу загарбники нашої землі – Кременецький замок на стрімкій горі Бона. Окрім того, відвідали навчально-спортивну базу Олімпійської підготовки з санного спорту «Кременець» та ознайомилися із функціонуванням унікальної споруди – санно-бобслейної траси…
Як вже йшлося вище етапів було дев’ять: учасникам було необхідно виконати конкурсні завдання, що були розроблені спеціалістами Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнська рада реанімації та екстреної медичної допомоги». Вони включали в себе складання тесті, виконання окремих маніпуляцій, сценарії симульованих ситуацій і стосувалися виключно питань надання домедичної та екстреної медичної допомоги, що затверджені діючими нормативно-правовими документами Міністерства охорони здоров’я України.
До прикладу, необхідно було діагностувати стан пацієнта, якому стало зле під час перебування у ванній кімнаті, виїхати на виклик до амбулаторії сімейної медицини та надати допомогу молодій матері з малюком, прибути в район надзвичайної ситуації та приєднатися до іншого медичного персоналу, надати допомогу парапланеристам, які зазнали авіатрощі, кваліфіковано допомогти 25-річному пацієнтові, якому стало дуже зле після прийняття наркотичних препаратів та алкоголю, врятувати спортсмена від клінічної смерті, скласти тестові завдання під час виконання транспортування пацієнта та інші.
Керівник команди ВМКЦ ЗР капітан медичної служби Роман Дмитришин також розповів про те, що організатори Чемпіонату дуже добре попрацювали над створенням локацій.
– Де потрібно були задіяні статисти студенти-медики з Тернополя, в інших місцях – спеціалізовані манекени, тощо. Рух команд не пересікався, це було зроблено для того аби ми не змогли передати якісь відомості про проходження етапу. Якщо стисло – було круто.
Також додав, що під час усіх етапів судді оцінювали дії команди комплексно, перш з все, спільну роботу команди, оцінку ситуації та методику визначення показників життєво важливих функцій пацієнтів за міжнародними медичними протоколами Європейської ради реанімації, швидкість та надання допомоги, готовність учасників команди до прийняття швидких рішень під час проходження етапу та взаємодії з іншими спеціальними службами – поліцією, ДСНС.
– Всі ці та ще багато інших чинників враховувалися під час складання загального результату команди, – зазначив Роман. – На кожне завдання давалося 10 хвилин, в які необхідно було вкластися. Під час одного із завдань нас викликали до амбулаторії сімейної медицини, куди прийшла мати, як нам сказали з малюком, у якої є гіпертермія (підвищена температура тіла). Ось і вся попередня інформація.
– Коли ми прибули на місце, виявилося, що сімейний лікар на терміновому виклику, малюк не один, а їх є два і в одного температура тіла була суфибрильна (підвищена), а в іншого температура 39 градусів. Тут нам потрібно було вже вирішити комплексне завдання: визначити стан усіх трьох та надати невідкладну медичну допомогу.
Завдання були дуже цікавими, як-от, коли нам потрібно було надати допомогу парапланеристам, які зазнали авіатрощі. Ми зробили все вірно, але не оцінили повністю ситуацію: не подумали, що літальний апарат міг нанести шкоди комусь і на землі, а така особа («грибник» за 100 метрів від місця падіння) була – ми її не виявили. Отак…
Звання абсолютного чемпіона “Кременецьке ралі – 2020” виборола команда Донецького Національного медичного університету. Ця ж команда завоювала перше місце серед студентських команд. Переможцями, серед команд обласних центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, стала команда Хмельницьк-2. Серед іноземних команд, найкращими стала команда “Краків-1”.
Кубок абсолютним переможцям вручив учасник «Революції гідності» уродженець сонячного Закарпаття, хірург, ветеран 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, автор книги «Ті, що втомилися боятися», представник МОЗ Олександр Данилюк.
Загалом, усі учасники поїхали по домівках із різноманітними нагородами та пам’ятними сувенірами, однак була й такі, що об’єднали усіх медичних спеціалістів – набуті у важкій конкурентній боротьбі знання та досвід.

Віталій ІВАНОВ

Залишити коментар