На Закарпатті, майже 130 юнаків осіннього призову окремої гірсько-піхотної бригади, де командиром полковник Олег Христенко готуються до складання Військової присяги. Варто додати, що саме це з’єднання отримало найбільшу кількість молодого поповнення строкової служби з-поміж інших частин корпусу.
– Цієї осені до нас прийшли хлопці переважно із Західного регіону нашої держави: з Чернівецької області – 11, з Волинської області – 6, з Івано-Франківщини – 16, і, звісно, найбільше із Закарпаття – 52 призовника, – розповів заступник командира бригади з виховної роботи підполковник Євген Бондар.
То ж цього року, так звані «збори молодого поповнення» вищим командуванням було вирішено проводити на базі ужгородського окремого гірсько-піхотного батальйону підполковника Олександра Зими.
Загалом, до прийняття Військової присяги молоді солдати у військовій частині набувають початкових азів військової справи: вивчають основи загальновійськових дисциплін, зокрема Статутів Збройних Сил України, займаються фізичною та стройовою підготовкою, вивчають матеріальну частину штатної зброї. Такий підхід дає добрі результати та якісно впливає на морально-психологічний стан юнаків, адже це зводить нанівець виникнення позастатутних відносин між військовослужбовцями різних призовів. Також після прибуття до військової частини юнаки пройшли обов’язкове медичне та психологічне обстеження, ознайомилися з правилами техніки безпеки під час виконання поставлених завдань..
– На цьому етапі ми особливу увагу звертаємо на особисту гігієну парубків, насамперед тих, які прибули з інших областей, – розповів заступник командира військової частини з виховної роботи майор Олександр Бовкуненко. – Адже після переміни кліматичних умов, раціону харчування у молоді часто виникають проблеми навіть у місцях незначних подряпин, тому в кімнатах для вмивання обладнано душові кабіни, аби після занять на плацу та фізичної підготовки їм було де освіжитися просушити взуття. Часу на це йде не багато, а ефект – виключно позитивний.

Солдат Олексій Гузак (Чернівецька область):
– Перед армією закінчив кулінарне училище з відзнакою і здобув спеціальність «повара-кондитера». Правда, я не думав, що служитиму на Закарпатті, але коли мені запропонували на обласному збірному пункті проходити службу в гірсько-піхотній бригаді на Закарпатті я не вагався ні хвилини. Взагалі, вважаю, що служити потрібно подалі від дому, адже саме так можна перевірити себе на зрілість: подалі від батьківської опіки, у новому колективі, новій обстановці. У мене є молодша сестра Тетяна, яка дуже пишається тим що я служу у війську. Чесно кажучи я не сподівався на такий прийом у військовій частині: командири, сержанти постійно опікуються нами, ревно стежать за нашим благополуччям, допомагають розібратися в деталях військової служби. Знаю, що рік проведений в армії дасть мені й моїм товаришам нові знання, загартує фізично та морально.

Солдат Віктор Мельник (Волинська область):
– У нашому призові є чимало вихідців із Закарпаття, але це не створює ніяких незручностей, адже ми чудово розуміємося між собою: я вільно володію російською, українською, сподіваюсь за рік вивчу одну з мов, якою говорять мої теперішні товариші. Насправді не підозрював, що тут такий теплий клімат – майже, як у Криму. І вже зовсім не сподівався опинитися у військовій частині, аж в Ужгород. А ще мене здивував той факт, що ми живемо окремо від інших солдатів, є багато квітів, акваріуми. Поки ще не думав, як складеться життя після строкової служби, але не виключаю, що можливо пов’яжу й надалі своє життя з армією, адже контрактна служба розкриває чимало перспектив в майбутньому.

Солдат Артур Любар (Закарпатська область):
– Закінчив Ужгородський Національний університет за спеціальністю «правознавство». Вважаю, що відслужити в армії має кожен юнак, для того аби сформуватися, як особистість. Після армії повернуся до юриспруденції та із ще більшою енергією і знаннями займуся кар’єрою.

Віталій ІВАНОВ.

Залишити коментар