Начальник КЕВ м. Львова: «Об’єкти МО України, які мали бути передані у власність територіальних громад, будуть використовуватись за призначенням»

Posted: 24.06.2015 by rmclviv in ВАЖЛИВО!!!
Позначки:, , , , , ,

крисевичСитуація із відомчим житлом у Львові далека від ідеального стану. Експлуатація існуючих житлових фондів військових містечок, балансоутримувачем,  яких є оборонне відомство держави потребує постійних фінансових інвестицій. Періодично, у тому чи іншому вигляді проблема обслуговування та ремонту «квадратних метрів» від Міноборони порушується у ЗМІ. Втім, коштів на ремонт будівель не вистачає.  Про це повідомив начальник Квартирно-експлуатаційного відділу міста Львова підполковник Олексій Крисевич.
Зі слів керівника КЕВ, нещодавно журналісти одного з телеканалів навіть підготували сюжет про  ситуацію навколо однієї з відомчих будівель, де упродовж понад 20 років не працює ліфт.
– Ця споруда зведена у 1968 році. А ліфт зупинився в 1993 році. Я спеціально піднімав архів і переглядав усі звернення мешканців і до Президента України, до голови оборонного відомства, до чиновників Міноборони. І усе марно. Коштів на заміну ліфта за ці роки так і не було передбачено в бюджеті. Адже роботи ці вартісні – близько 450 тисяч гривень. Тому цю суму закладено в «титул» на капітальний ремонт, – говорить офіцер.
Зараз не варто очікувати якихось суттєвих витрат на підтримання військового житлового фонду, констатують у КЕВ. Адже кошти спрямовуються насамперед на фінансування участі Збройних Сил України у проведенні антитерористичної операції. Бронемашини, обмундирування, озброєння, харчі, грошове утримання бійців на передовій в пріоритеті. І з цим ніхто не сперечається. Втім, нарікати на безгрошів’я і сидіти склавши руки також ніхто не буде. Певні кроки щодо підтримання житлового фонду, військові комунальники Львова на цей рік запланували. Зі слів підполковника О. Крисевича, складений перелік об’єктів, де буде проведено ремонт дахових покриттів, заміна труб водопостачання та каналізації. Бюджет, звичайно, мізерний: на кожен вид робіт — близько двохсот тисяч гривень.
Здавалося б, вихід із ситуації, коли Міноборони не може належним чином обслуговувати свій житловий фонд було віднайдене досить давно: Львівська міська рада активно діяла за програмою щодо прийняття відомчих будинків та інших об’єктів Міноборони на баланс міста. Цей процес розпочався ще років із 10 тому, досі не здобуде логічного завершення. Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 03.02.2010 р. №193-р «Про передачу нерухомого військового майна у м. Львові», передачі у власність територіальної громади м. Львова підлягали близько сотні будівель житлового фонду, об’єктів інфраструктури та інженерного забезпечення, а також земельні ділянки військових містечок вивільнених в результаті розформування військових частин.
Втім, зараз, на усі маніпуляції із житловим фондом та земельними ділянками Міноборони, керівництвом оборонного відомства накладено «вето». Як пояснив підполковник О. Крисевич, у зв’язку із значним збільшенням чисельності ЗС України, об’єкти, які попередньо розглядалися для передачі у власність територіальних громад, тепер будуть використовуватись за призначенням: для розміщення підрозділів ЗС України, або для проживання особового складу тощо.
Наповнити ж статтю витрат на поточний ремонт житлового фонду частково можна було б і за рахунок оплати за комунальні послуги. Однак, не усі мешканці регулярно сплачують рахунки. Офіцер каже, що родини військових завжди більш дисципліновано ставились до оплати комунальних послуг. Зараз, в будівлях, які колись зводились для проживання військовослужбовців та їхніх сімей, проживає добре якщо 10 відсотків мешканців дотичних до військової служби.
– Є у мешканців борги і по 25 тисяч гривень. Ми намагаємось повернути те, що нам належить через суди, регулярно подаємо позови. Працюємо із виконавчою службою. Втім, це віднімає більше енергії на процес, аніж дає результат, – констатує начальник КЕВ м. Львова.
Підполковник наголошує, що цього року один із структурних підрозділів КЕВ навіть замовляв соціологічне дослідження, метою якого було вивчити думку мешканців, почути їхню оцінку задля вирішення проблем житлового фонду та поліпшення якості надання послуг. Крім того, військові комунальники, як кажуть «стукають в усі двері»: працюють із представниками органів державної та місцевої влади, громадськими організаціями, журналістами тощо. Мета – озвучити та вирішити, принаймні, частину проблемних питань відомчого житла у місті. Однак, облему «комунального пекла» можна лише у випадку сталого фінансування статей бюджету на поточний та капітальний ремонти і системного підходу до обслуговування будинків, які є на балансі оборонного відомства.

Володимир Скоростецький

Залишити коментар